Oefeningen stamboom tekenen

Hieronder staan een aantal casussen beschreven. Teken aan de hand van de omschrijving een stamboom met relatielijnen. De uitgewerkte stambomen vindt u onder de casus.

ALLES OPENEN
 • Opdracht stamboom 1

  Teken de stamboom van de familie Gerritsen


  Sophie is 40 jaar. Ze heeft een gezonde, eeneiige tweeling (jongens)  van 6 jaar. Sophie is gescheiden van Willem, de vader van haar tweeling. 
  Bij haar vader is recent, op 68-jarige leeftijd, darmkanker vastgesteld. Haar moeder is eveneens 68 jaar en gezond. Sophie heeft een oudere broer en een jongere zus. Bij haar broer is op 45-jarige leeftijd een goedaardige poliep uit de darm verwijderd. Hij heeft 2 dochters van 10 en 8. De zus van Sophie is gezond. Zij heeft geen kinderen. 
  De moeder van Sophie heeft 2 broers en 1 zus die allen gezond zijn. Haar opa van moeders kant is overleden op 82-jarige leeftijd. Hij is altijd gezond geweest. Haar oma van moeders kant is overleden op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Dit is kort voor haar overlijden vastgesteld.
  De vader van Sophie had 2 zusters. Eén van zijn zussen is op 63-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding. Zijn andere zus is gezond. Haar opa van vaders kant is overleden op 78-jarige leeftijd aan longkanker. Haar oma van vaders kant is op 92-jarige leeftijd overleden en is altijd gezond geweest.
   

 • Stamboom 1 uitgewerkt

  Hieronder ziet u de uitgewerkte stamboom

  stamboom familie Gerritsen

 • Opdracht stamboom 2

  Teken de stamboom van de familie Verduin


  Bij Barbara, 22 jaar, heeft u recent suikerziekte vastgesteld. Barbara heeft 2 jongere broers van 18 en 15 jaar die gezond zijn. Ze heeft een halfzus van 28 uit een eerdere relatie van haar vader. Haar halfzus is zwanger van haar 1e kindje. Bij haar is zwangerschapsdiabetes vastgesteld. Bij Barbara’s vader is sprake van een gestoorde glucosetolerantie. Dit is vastgesteld op 55-jarige leeftijd. Barbara’s moeder is gezond. Barbara’s vader heeft een broer en zus. Bij zijn broer zou sprake zijn van ouderdomsdiabetes. Hij is bekend met overgewicht. Zijn zus is gezond. Barbara’s oma van vaders kant zou type I diabetes hebben gehad. Zij is overleden op 72-jarige leeftijd. Haar opa van vaders kant is 81 jaar en gezond.
  Barbara’s moeder heeft 2 zussen. Zij zouden gezond zijn. Barbara’s opa van moeders kant zou op latere leeftijd diabetes hebben gekregen. Hij is 79 jaar en verder bekend met COPD. Oma van moeders kant is 75 jaar en gezond.

 • Stamboom 2 uitgewerkt

  Hieronder ziet u de uitgewerkte stamboom

  stamboom familie Verduin

   

 • Opdracht stamboom 3

  Breng nu uw eigen stamboom of die van iemand uit uw praktijk in beeld.

  • Controle
   • Staan bij alle stambomen uw naam en de datum van vandaag?
   • Heeft u de indexpatiënt met een pijl gemarkeerd?
   • Heeft u bij stamboom 1 eraan gedacht om bij de kinderen van Sophie duidelijk te markeren dat zij een eeneiige tweeling zijn?
   • Noemt u de relevante medische informatie bij de individuen (diagnose en leeftijd van diagnose)?
  • Datum laatste update/revisie: 21-10-2019