Risicocommunicatie en sociaal culturele verschillen

Culturele achtergrond en etniciteit kunnen de reactie van mensen op genetische aandoeningen en risico’s beïnvloeden. Maar het is belangrijk om niet te generaliseren. De aangeboden opties en mogelijkheden mogen niet beperkt of aangepast worden op basis van etniciteit of religie.

In sommige culturen zijn genetische aandoeningen stigmatiserend. U kunt het consult vergemakkelijken als u op de hoogte bent van culturele opvattingen. Etnische genootschappen kunnen nuttige informatie verschaffen over culturele opvattingen, over (meertalig) onderwijs en over online beschikbare faciliteiten. Veel informatie is verkrijgbaar bij Pharos, het landelijke kennis- en adviescentrum voor een hoge kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van gezondheidszorg voor migranten, vluchtelingen en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Getrainde tolken kunnen worden ingeschakeld om de last van het vertalen bij de familie weg te nemen en misverstanden te voorkomen. In het algemeen hebben mensen die minder dan twee jaar in een land wonen altijd een tolk nodig.

Zie ook: Consanguiniteit
 

Auteurs
dr. Isa Houwink, huisarts, Erfocentrum/VUmc/MUMC
drs. Jouke Janssen, medisch student

 

Redactie
drs. Marloes Brouns-van Engelen, Erfocentrum
 

Contact